Jääkäriprikaatin Kilta ry

Perinteet tuottavat sukupolvien yhteistä historiaa ja muistoja, joiden vaaliminen jää jälkipolvien aktiivisuuden varaan.

Perustietoa

Kilta perustettiin

Vaasassa 13.2.1962 nimellä Jääkäripataljoona 1:n Kilta ry.

Perustaja ja 1.puheenjohtaja

Everstiluutnantti Otto E Ylirisku, (Pohjanmaan Jääkäripataljoonan komentaja Vaasassa 1958 – 1963).

Yhdistyksen nimen muutos

Sääntö- ja nimenmuutos Jääkäriprikaatin Kilta ry:ksi rekisteröitiin 26.4.1985 yhdistysrekisteriin rekisterinumerolla 141.723.

Yhdistyksen lippu

Lipun on suunnitellut taiteilija, Jääkäriprikaatin kunniajääkäri, Killan kunniajäsen Lasse Talosela. Lippu on naulattu ja vihitty Sodankylässä 10.3.1992 yhdistyksen 30-vuotisjuhlassa. Lipun on valmistanut: Suomen Käsityön Ystävät ry., Helsingissä.

Painettu kopio lipusta annettiin 11.3.1992 seuraaville yhdistyksen paikallisosastoille: Helsinki, Varsinais-Suomi (Turku), Satakunta, Vaasa, Keski-Pohjanmaa, Oulu (JR 12), joista viimeksi mainittu on palautettu Killalle.

Lipusta valmistetun pienoislipun 1. kappale on sijoitettu Jääkäriprikaatin perinnehuoneeseen 12.3.1993. Pienoislipun jalusta on lipuissa n:o 01 – 28 aventuriinikvartsiittia ja siitä eteenpäin Lapin honkapuuta. Myös pienoislipun on suunnitellut taiteilija, Killan kunniajäsen, Lasse Talosela.

Yhdistyksen kunniamarssi

Kiltaveli, Puolustusvoimien entinen ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti, Rauno Haahti, lahjoitti Jääkäriprikaatin Killan kunniamarssiksi säveltämänsä "Vapautemme Turvaajat" - marssin, joka sijoittui kolmanneksi Maanpuolustuskiltojen Liitto ry:n kunniamarssikilpailussa 24.4.1993.


Marssin lahjoittaminen ja julkinen ensiesitys tapahtuivat Jääkäriprikaatin vuosipäiväjuhlassa 1.10.1993 Sodankylässä lahjoittajan itse johtaessa Lapin Sotilassoittokuntaa. Sanat kunniamarssiin teki Jääkäriprikaatin kunniajääkäri Arvo Ylitalo 25.9.2001. Teoksen laulettu kantaesitys kuultiin Jääkärikuoron laulamana 8.3.2002 Killan 40-vuotisjuhlan pääohjelmanumerona. Marssi on Revontulten alla cd:llä.

Jääkäriprikaatin perinnetila

Jääkäriprikaatin perinnehuone, joka sijaitsi kasarmi 5 keskiosan luokassa, avattiin yleisölle 11.3.1979. Huoneen suunnittelu ja toteutus tapahtuivat Jääkäriprikaatin Kilta ry:n yhteisin voimin. Päätyön teki Killan kunniajäsen, Jääkäriprikaatin kunniajääkäri, sotilasmestari evp Herman Aherto. Perinnemateriaalia on saatu joukko-osaston lisäksi kiltalaisilta, eri yhdistyksiltä ja yksityisiltä kansalaisilta.


Jääkäriprikaatin tykistöllisen ja Pohjan Jääkäripataljoonan perinteiden sekä muun varastoidun materiaalin esille saaminen toteutui, kun lakkautetun Sotilaskoti 2:n tiloihin avattiin Jääkäriprikaatin uusi perinnetila 1.10.2003.

Yhdistyksen pöytäviiri ja jäsenmerkki

Ensimmäisen pöytäviirin on suunnitellut yhdistyksen pitkäaikainen sihteeri, kunniajäsen ja Jääkäriprikaatin kunniajääkäri, sotilasmestari Herman Aherto. Pöytäviiri on otettu käyttöön 1.10.1988. Pöytäviiri oli käytössä 1988 – 2002. Uusittu pöytäviiri otettiin käyttöön vuoden 2003 aikana.


Yhdistyksen uusittu jäsenmerkki otettiin käyttöön 13.5.1997. Merkin on suunnitellut taiteilija, Killan kunniajäsen Lasse Talosela.

Yhdistyksen kiltamitali

Mitali on otettu käyttöön 3.6.1990. Mitalin 1. kappale luovutettiin Jääkäriprikaatin silloiselle komentajalle, eversti Jyrki Jolmalle, hänen 50-vuotispäivänään. Mitalilla palkitaan sekä kiltalaisia että Jääkäriprikaatin varusmiehiä.

Kiltapuukko

Kiltapuukko, joka on ilman killan nimitekstejä samalla Jääkäriprikaatin joukko-osastopuukko, on suunnitellut taiteilija Lasse Talosela. Kilta jakaa puukkoa tunnustuksena, Kiltapuukkona, sekä numeroituna että ilman numeroa. Kiltapuukko n:o 1 luovutettiin 31.7.1976 everstiluutnantti Martti Alatalolle. Joukko-osastopuukkoa käytetään nykyisin palkitsemisesineenä kiltapuukkona.

Äänitteet

Pohjantähden alla

Puolustusvoimien 70-vuotisjuhlavuoden aikana julkaisi Kilta yhdessä Sodankylän Sotilaskotiyhdistyksen kanssa 8.8.1988 ilmestyneen Jääkäriprikaatin perinnemusiikkia sisältävän LP- levyn ja C- kasetin. Äänite on tehty Jääkäriprikaatin Jääkärikuoron ja Rovaniemen Varuskuntasoittokunnan (Lapin Sotilassoittokunnan) yhteistyönä musiikkimajuri Rauno Haahden ja sotilaspastori Juhani Liukkonen johdolla. Soololaulut esittää diplomilaulaja Markku Liukkonen, Äänitteen nimikappaleen, "Pohjantähden alla", on sen säveltäjä, nykyinen musiikkieverstiluutnantti evp, Rauno Haahti, lahjoittanut Jääkäriprikaatin nimikkomarssiksi.


Äänitteessä on myös Lapin Jääkäripataljoonan 16.2.1975 lahjaksi saama sodankyläläisten opettajien Jouko Tekoniemen säveltämä ja Arvo Ylitalon sanoittama "Lapin Jääkärin marssi".

Tykistöllistä perinnemusiikkia äänitteessä edustaa "Rovajärven marssi", harjoitusalueen epävirallinen kunniamarssi. Tämänkin marssin on säveltänyt ja sovittanut musiikkieverstiluutnantti Rauno Haahti.

Revontulten alla

Kilta tuotti 45-vuotisjuhlavuotensa ja itsenäisyytemme 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi edustavan Revontulten alla cd:n yhdessä Lapin Sotilassoittokunnan, Lapin Lauluraito- ja Sodankylän Mieslaulajat kuorojen ja Jääkärikuoron kanssa, levy julkistettiin 1.10.2007. Levyä voi tilata Killan sihteeriltä.

Jääkärin tie - Lapin Jääkäripataljoona 90 vuotta DVD -tallenne

DVD -tallenteelle on taltioitu itsenäisen Suomen puolustusvoimien vanhimman katkeamattoman elinkaaren omaavan joukko-osaston - nykyisen Jääkäriprikaatin joukkoyksikön - Lapin Jääkäripataljoonan elinkaari 90 vuoden ajalta.


Etupyörä

Joukko-osasto- ja kiltalehti vuodesta 1925

Jääkäriprikaatin ja Killan yhteisen lehden Etupyörän näytenumero ilmestyi 21.12.1925 Terijoella. Lehti ilmestyi vuodesta 1926 alkaen säännöllisesti kuukausittain talvisodan alkuun saakka vuonna 1939 Terijoella.

Uudelleen lehden julkaiseminen aloitettiin Vaasassa vuonna 1961. Nykyisin lehti ilmestyy vuosittain kaksi numeroisena ja sen painos on 3500 kplSivun alkuun