Jääkäriprikaatin Kilta ry

Perinteiden vaaliminen luo toimintaa, yhteistä historiaa ja muistoja, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle yhteisissä tilaisuuksissa ja tapaamisissa.

Kiltatoiminta

Killan toiminnan keskeisiä tapahtumia ja toimintamuotoja ovat:
- maaliskuun talvitapaaminen ja vuosikokous,
- heinäkuun kesäpäivät ja valtuuskunnan kokous,
- lokakuun syystapaaminen Jääkäriprikaatin vuosipäivään yhteydessä.
- osallistuminen Jääkäriprikaatin perinnetilan ylläpitoon,
- Lohi - Sompion veteraanimajan ylläpito,
- perinnemarssit


Killan henkilöstö osallistuu perinnejoukko-osastojensa vuosittaisiin tapahtumiin Sodankylässä ja toimintapaikkakunnilla.


Talvitapaaminen ja vuosikokous

Talvitapaaminen ja vuosikokous järjestetään Lapin Jääkäripataljoonan vuosipäivään liittyen maaliskuun 13. päivän läheisyyteen. Tapaamiseen sisältyy tutustumisretkiä Sodankylän lähialueen merkittäviin matkailu- ja yrityskohteisiin, näillä retkillä nautitaan myös alueen nähtävyyksistä ja antimista.

Kesäpäivät ja valtuuskunnan kokous

Killan kesäpäiviä vietetään heinä-elokuussa osastojen ja jäsenistön järjestämän ohjelman mukaan eri paikkakunnilla. Kiltavaltuuskunta kokoontuu kesäpäivillä.

Kesäpäiville on kokoonnuttu viimeisen kymmenen vuodenaikana 2006 Turkuun, 2007 Lohtajalle, 2008 Tikkakoskelle, 2009 Ouluun, 2010 Kauhavalle, 2011 Mikkelin vanhaan päämajakaupunkiin, 2012 Vaasaan, 2013 Lappeenrantaan, 2014 Sodankylään, 2015 Rovaniemelle, 2016 Helsinkiin, 2017 Keski-Pohjanmaalla Kannuksessa, 2018 Maijanlammelle Kainuuseeen, 2019 Kajaani/ Kainuun Prikaati, 2020 mahdollisesti Sodankylä.

Syystapaaminen ja Jääkäriprikaatin vuosipäivä

Syystapaaminen ajoittuu Jääkäriprikaatin vuosipäivään ja sen viettoon Sodankylässä lokakuun 1. päivän aikoihin. Tapaamiseen sisältyy vuosipäivän juhlallisuuksien seuraaminen, retki lähialueelle sekä illanvietot Sodankylässä ja rantasaunalla.


Lohi - Sompion veteraanimaja

Lohi-Sompion veteraanimajan omistus on siirtynyt killan omistukseen.
Majan vuosiylläpito on ollut Killan vastuulla vuodesta 2004 alkaen.

Maja sijaitsee Porttipahdan tekojärven pohjoislaidalla Siltaharjun länsipuolella noin puolitoista kilometriä Ivalontiestä. Matkaa kertyy noin 72 km Sodankylästä pohjoiseen ja 15 km Vuotsosta etelään sekä 60 km Saariselältä etelään, osoiteessa Virvelipolku 38.

Maja on veteraaniyhdistysten ja Killan kalustama, palvelutasoltaan hyvä. Majalla on sähkölämmittys, lämmin vesi, takka, sauna, sisäwc. Pihalta löytyy grillikota, puuliiteri ja venevaja ja vene. Maja tarjoaa hyvät majoitustilat neljälle henkilölle; (TV, mikroaaltouuni, jääkaappi, astiasto, jne), ajotie perille, pihavalaistus, jne ...

Mukaan on hyvä ottaa omat lakanat tai makuupussit, tyynyliinat, pyyhkeet, omat eväät ja harrastusvälineet. Käyttäjä huolehtii itse omien jälkiensä huolellisesta siivoamisesta seuraavaa käyttäjää varten. Majalla on peruslämpö, joka kytketään paikalla oltaessa ”kotona” -asentoon ja poistuttaessa ”poissa”-asentoon.

Majasta perittävä käyttökorvaus 1.1.2016 lukien on 12,00 €/henkilö/vrk kesäkuukausina (touko – lokakuu) ja talvikuukausina (marras – huhtikuu) vastaavasti 14,00 €/vrk/henkilö.

Jääkäriprikaatin Perinnetila

Killan jäsenistö on osallistunut aktiivisesti Jääkäriprikaatin perinnetilan kunnostukseen ja perinnemateriaalin keräykseen. Perinnetilaan on koottu kattava näyttely sotiemme historiasta.


Jääkäriprikaatin kilta 50-vuotta tilaisuudet 2012

Kiltahallituksen juhlakokous 13.2.2013

Jääkäriprikaatin Kilta ry:n hallitus kokoontui 50-vuotisjuhlakokoukseen perustamispäivän kunniaksi 13.2.2012. klo 18.00 Jääkäriprikaatin perinnetiloissa. Kokoukseen osallistuivat killan hallitus sekä kutsuttuina Jääkäriprikaatin komentaja eversti Petteri Koskinen, sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtaja Leena Klemi-Lohiniva, veteraanijärjestöjen edustajina Matti Alajärvi, Esko Laajala, Martti Maikkunen, Martti Salkomaa, Kalle Sukuvaara, Arvo Ylitalo sekä Pohjan Jääkäripataljoonan komentaja everstiluutnantti Jari Osmonen.

Pääjuhla Vaasassa

Jääkäriprikaatin Kilta juhli viisikymmenvuotista taivaltaan Vaasassa kesäpäivien yhteydessä 6 - 8.7.2012. Juhlaan liittyen suoritettiin perinnepyörämarssi Sodankylästä Vaasaan, joten juhliin saavuttiin jääkärien perinteitä kunnioittaen polkupyörin ja saapuminen Vaasaan ajoittui kesäpäivien kynnykselle.

Ohjelma Vaasassa 7.7.2012
- Juhlahetki Jääkärikivellä klo 09.00 Kasarmintori.
- Valtuuskunnan juhlakokous klo 10.30 Vaasan Upseerikerholla.

Killan 50-vuotisjuhlatilaisuudet:
- pääjuhla klo 14.00 Vaasan Upseerikerholla.
- iltajuhla klo 18.00 Ravintola Fondis.


Kiltamatkat

Kilta on järjestänyt 1990-luvun alkupuolelta alkaen vuosittain kolmesta neljään matkaa viime sotien taistelupaikoille. Näillä matkoilla sotiemme veteraanit ovat siirtäneet arvokasta perinnetietoa nuoremmille polville vaalittavaksi.

Matkat olivat suosittuja ja kiitos mukana olleiden veteraanien Killalle on kertynyt mittava arkisto autenttisilla paikoilla taltioituja videomuisteluita sotien karusta ajasta. Viimeisillä matkoilla mukana oli monia nuoremman polven edustajia tutustumassa isiensä taistelukokemuksiin paikan päällä.

Viimeisen vuosikymmenen aikana jäsenistössä ei ole ollut kiinnostusta matkoille.

Sivun alkuun

TapahtumakalenteriKiltaesite


Jäsenistön merkkipäivät on kirjattu sähköpostitse/postitse jaettuun jäsentiedotteeseen.